Práve čítate

Ako pripraviť grilovanie pre partiu priateľov

4159  
Zdieľať: 

Ako pripraviť grilovanie pre partiu priateľov

Grilovacia párty je jedným z najlepších možných spôsobov, ako tráviť letné večery. Ako to však zariadiť, aby ste si ju užili, stihli sa so všetkými pobaviť a zároveň aby nikto nemal hlad a smäd?

22. 8. 2016 3 min. čítania Kristina Zábrodská
Ako pripraviť grilovanie pre partiu priateľov

Spýtali sme sa Radovana Tlstoviča, ktorý vo svojom foodtrucku Salt’n’Pepa servíruje najlepšie mäsové aj vegetariánske hamburgery. Keď práve neobchádza hudobné festivaly, dobrodružné športové stretnutia a ďalšie super akcie, nájdete ho v Prahe na Vinohradoch v bistre Salt’n’Pepa na Rumunskej ulici. O Radových hamburgeroch sa šušká medzi hipstrami aj gurmánskymi milovníkmi mäsa a aby sme vám neodporúčali niečo, čo nemáme vyskúšané, pozvali sme ho na našu párty, kde sme oslavovali víťazstvo Tchiboblogu v ankete o najlepší blog roka (ďakujeme vám, že nás čítate). A Rado výzvu prijal. Párty pre nejakých päťdesiat ľudí pod holým nebom pre neho bola hračka, bežne obsluhuje mnohonásobne viac hladošov. Zvlášť, keď po ochutnaní jedného hamburgera vám nedá, aby ste neochutnali aj ďalšie druhy. Dokonca griloval aj na svojej svadbe, rozhodne teda vie, ako zorganizovať perfektnú grilovačku a naplno si ju užiť!

tchibo_grilovani-6

Než pošlete pozvánky
Alfou a omegou grilovania je dobrý gril. Rado dáva prednosť plynovému, na ktorom možno ľahko regulovať teplotu. Okamžite sa rozohreje a vy môžete hneď opekať.

Dobre si premyslite, aké menu ponúknete. Ako hovorí Zdeněk Pohlreich, zmyslom párty nie je nažrať sa a sedieť pri stole pretekajúcom jedlom, ale stretnúť sa s ľuďmi, ktorých máte radi, a stráviť s nimi príma čas. Preto sa brzdite a na každého počítajte maximálne pol kila jedla: mäsa, zeleniny, pečiva a ovocia dohromady.

Vaši hostia prišli za vami a neočakávajú michelinskú reštauráciu. Pripravte jedno-dve jedlá, hosťom tak ušetríte čas aj problémy s rozhodovaním, čo si dať. Namiesto kvantity stavte na kvalitu! Poctivé suroviny stačí len jemne dochutiť, s trochou fantázie skombinovať a máte perfektné občerstvenie.

Všetko, čo budete potrebovať, si pripravte vopred a uložte blízko grilu, nech nemusíte behať do kuchyne či pivnice.

tchibo_grilovani-14

Na párty

Ak si chcete párty užiť, nekomplikujte si život a urobte ju čo najjednoduchšiu. Jedlo podávajte v servítke alebo na papierových tanierikoch, nápoje postavte do vedra s ľadom, nech sa každý obslúži sám. Servítky alebo papierové utierky položené na stole každý ocení. Pri väčšom počte hostí je dobré postaviť jedlo na samostatný stôl, kde si každý môže nabrať, čo chce. Pri vyšších teplotách nechajte šaláty v chladničke a priebežne ich po malých dávkach dopĺňajte. Neoschnú a hostia ich toľko nezjedia. Nehanbite sa do prípravy zapojiť hostí. Keď vám niekto z pozvaných hostí ponúkne pomoc, neodmietajte ju (ani zo slušnosti) ‒ nabudúce sa to už nemusí zopakovať.

Úžasné občerstvenie

Rado sa špecializuje na hamburgery a stále vymýšľa nové kombinácie. K jeho najosvedčenejším patrí trhané bravčové marinované v cideri a hamburger s halloumi syrom. Skúša kombinácie z rôznych surovín a aj podľa sezóny. Používa len vlastné žemle, polotovarom neverí. Snaží sa žiť bez éčok a dochucovadiel. „Pečie nám ich jeden pekár z našej štvrte, rád podporujem lokálny biznis, a žemľa je zvláštna tým, že cesto obsahuje maslo a pred pečením ju pekár potiera vajcom, čím získa krásny lesk,“ vysvetľuje Rado.

tchibo_grilovani-20

Halloumi burger

Suroviny
4 žemle na burger
4 lyžičky masla
250 g syra halloumi
2 paradajky
100 g hummus (Rado používa hummus s pečenou tekvicou zo Sweetest Prague)
za 2 hrste rukoly
4 lyžičky balzamovej redukcie

Postup
Rozpáľte gril, ak máte grilovaciu dosku, teraz ju využijete. Žemle potrite maslom a položte na gril. Syr nakrájajte na 5 mm plátky, položte vedľa žemlí a grilujte, až žemle stmavnú. Paradajky nakrájajte na plátky. Opečené žemle potrite hummusom,, obložte syrom a paradajkou, posypte rukolou a pokvapkajte balzamikovou redukciou.

Tip: Balzamikovú redukciu môžete kúpiť alebo si ju ľahko vyrobiť doma: Na panvici nechajte skaramelizovať 50 g trstinového cukru, vlejte 75 ml balzamika a 50 ml červeného vína (podľa chuti) a varte, dokým zmes nezhustne.

tchibo_grilovani-25

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články