Práve čítate

Čo jesť, keď dojčím?

17988  
Zdieľať: 

Čo jesť, keď dojčím?

Dojčenie je trochu veda. Pre niektorú mamičku a bábätko je to prirodzená činnosť, niekto si musí pomôcť s odborníkom. Keď sa ale všetko zladí, tak je to aj zábava, prepojenie sa a prehĺbenie vzájomného vzťahu.

21. 3. 2018 4 min. čítania Kateřina Kuranova
Čo jesť, keď dojčím?

Keď som bola tehotná, každý ma strašil, nech si užijem určité potraviny, že po pôrode ich nebudem môcť ani ovoňať, tobôž nie jesť. Našťastie to bolo rovnaké, ako keď ma varovali, nech sa vyspím do zásoby a užívam si život, pretože po pôrode sa všetko skončí. Naopak – všetko sa tým iba začína.

Jedálniček pri dojčení sa môže zdať zložitý. Veľa ale záleží na zažívaní toho ktorého bábätka a na tom, čo mu sadne. Veľký príklad pre mňa je bráško a jeho syn. Ako tí sa natrápili, a to pritom švagriná bola naozaj opatrná. Tak trochu som sa na to pripravovala tiež. Hlavne preto, že moje vlastné tehotenstvo bolo náročné a moc sa mi nechcelo veriť, že som si to „nepríjemné“ už vybrala a po pôrode bude iba dobre.

Od diéty až k miske jahôd

Od šestonedelia som si strážila každé sústo. Polievku som v podstate ani nekorenila, aby môjho synčeka Tobiaska náhodou nebolelo bruško. Vynechala som kofeín, zeleninu, niektoré ovocie, strukoviny, pečivo alebo nealkoholické pivo (na ktoré som mala obrovskú chuť). Pamätám si, ako som si raz kúpila svoju obľúbenú citrónovú limonádu a až potom som si uvedomila, že sú v nej bublinky, ktoré údajne nadúvajú. Bolo mi z toho úplne nanič. Vtedy sa na mňa manžel pozrel a povedal, nech počkám a uvidíme. Predsa to, čo robí šarapatu inde, nemusí rovnako pôsobiť na Tobiaska. A mal pravdu.

Čo by nemalo chýbať vo vašom jedálničku?

  1. Ovsené vločky
  2. Lesné plody
  3. Mandle
  4. Mrkva
  5. Mliečne výrobky
  6. Špenát a listová zelenina
  7. Sušené datle
  8. Avokádo
  9. Voda

Lenže zase tak jednoduché to nebolo. Posledné roky sa totiž môj jedálniček skladal hlavne z toho, čo som si teraz odopierala. Takže som naraz nevedela, čo mám vlastne jesť. A ako foodblogerka a milovníčka jedla som z toho nebola práve šťastná. Nakoniec som si spomenula na jednu pani doktorku z pôrodnice, ktorá mi povedala, že z učebnicového hľadiska by som mala jesť len jablká a mrkvu, pretože po nich bude bábätku určite dobre. Z reálneho hľadiska by som mala jesť všetko, na čo mám chuť. Iba tak zistím, na čo bábätko reaguje a na čo nie. Čo mi odporučila, bolo, aby som každý deň pridala len jednu novú potravinu a ľahšie tak spoznala prípadný problém.

Tak som to urobila. Napríklad s jahodami. O tých sa hovorí, že sú najväčším alergénom. Väčšina mamičiek ich ani neskúsi. Skúsila som jednu. Tá bola taká dobrá, že som mala čo robiť, aby som nespráskala celú misku. Druhý deň som zjedla štyri kúsky, tretí deň pol kila. A čo myslíte? Nič sa nestalo a ja som si krásne užila sezónu jahôd.

Ako jesť to, na čo máte chuť?

Toto strašenie väčšinou pochádza od žien, ktoré rodili už dávnejšie a v čase, kedy sa riadili inými pravidlami. Veľa mamičiek ich ale z obavy berie za svoje a radšej niektoré potraviny nejedia v tehotenstve, potom ich vysadia aj pri dojčení a nakoniec sa divia, že keď ich zaradia po dvoch rokoch dieťaťu do jedálnička, objaví sa alergická reakcia. Ja som rada, že som šla modernou cestou.

Postupne som skúšala všetky potraviny. Začala som kúskami pečiva, potom kúskami ešte teplého pečiva, skúšala som rôzne druhy surovej zeleniny a ovocia, pridala strukoviny a sýtené nápoje. Snáď jediné, čo som ešte neskúsila, je surové mäso, ale to nejem ani normálne. Nepijem alkohol a nefajčím, ale to som nerobila ani pred otehotnením. Kľudne si doprajem surový cesnak aj cibuľu alebo nealko pivo. Všetko, čo mi každý odporučil vysadiť, jem a Tobiasko na nič netrpí.

Raz sa mi vysypal v pôrodnici, keď mi svokra doniesla marhule a ja som ich zjedla snáď desať na posedenie. Úprimne, vôbec mi nedošlo, že by to mohlo mať nejaký vplyv. Vtedy sa Tobiaskovi urobila vyrážka na kolene, ale do druhého dňa zmizla. Bolo to tým, že som marhúľ hneď na začiatku zjedla takú porciu. Teraz ich jem a všetko je v poriadku. Ale beriem to ako veľké šťastie, pretože každý ho nemá.

Čo sa teda jedla týka, nezabudnite skúšať a potom napríklad tiež zistíte, že si môžete dať pečivo práve vytiahnuté z rúry alebo kilo jahôd. Rozhodne ale majte v zásobe vrecko s čerešňovými kôstkami na nahriatie bruška, mastičku na masáž a Infacol (po ňom idú prdíky von) či Biogaiu (zamedzuje ich tvorbe). Táto kombinácia pomôže s kŕčmi a bábätku sa uľaví.

Majte sa krásne a hlavu hore. Nie sme v tom samotné a každé ťažké obdobie odznie a hlavne ho vystrieda to pekné. Užívajte si úsmevy vášho zlatíčka, to je aj tak najviac.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články