Práve čítate

Raw sladkosti

4239  
Zdieľať: 

Raw sladkosti

V mojom živote sladkosti zohrali dôležitú úlohu. Ako študentka v Prahe bývajúca v podnájme, ktorá nemala dostatok financií, som jednu zimu v podstate prežila na sladkostiach od mamičky.

11. 12. 2015 3 min. čítania Kateřina Winterová
Raw sladkosti

Jedla som ich priebežne celé dni a došlo aj na perníkovú chalúpku, ktorú doviezla do Prahy moja spolubývajúca.  Priznávam, že nechápem, ako som tú tonu cukru mohla stráviť. Mladý organizmus zrejme znesie naozaj veľa. A závislosť na sladkostiach  dosiahla pomyselný vrchol. Doteraz s ňou bojujem :).

Ešteže mi chutia aj raw sladkosti. Obsahujú všetko, čo mám rada, navyše sú zdravé a hneď hotové. Často počúvam názor, že sú z drahých surovín. Možno to platí pre  orechy, ale nepotrebujem ich obrovské zásoby a  sviatky nestrávim len pri miske s maškrtami, ako tomu bolo kedysi. V začiatkoch vám radím začať s hrozienkami, sušenými slivkami, vlašskými orechmi, kokosom, makom, medom a kakaom. Tieto suroviny nájdete v špajze po celý rok. Na Vianoce k nim pribudnú datle, figy, čokoláda, ktorá sa dá zohnať aj v raw kvalite, podobne ako kakao, ak sa posnažíte. Môžete použiť aj ďalšie druhy orechov ako mandle, lieskovce, kešu, pistácie a nezabudnite, že také para orechy, makadamové orechy i arašidy možno konzumovať aj na sladko!

Skúste si vaše výtvory vyvaľkať v praženom sezame (čo raw puntičkár neprežije) alebo v matcha tea. Krásne budú vyzerať aj v bielom maku. Je to len na vás a možností je fúra. Super je, že tieto sladkosti môžete maškrtiť po celý rok napríklad ako malý dezert po obede. Alebo ich občas dať deťom na desiatu namiesto obľúbených keksíkov.

Navyše raw „pečenie“  je dobrou zámienkou na kúpu nového výkonného mixéra, ktorý možno nájdete pod stromčekom. Prajem vám krásny advent i Vianoce a veľa snehu pre všetkých! :)

Mandľové guľôčky

_MG_0164

za hrsť mandlí
za hrsť hrozienok
1 lyžica škorice
2 lyžice strúhaného kokosu
mletý mak na obalenie

Mandle nahladko rozmixujeme v kuchynskom mixéri, pridáme hrozienka a pokračujeme v mixovaní, kým nevznikne lepkavá zmes. Pridáme škoricu a kokosovú múčku, znova premixujeme a dobre premiesime rukou. Vytvarujeme guľôčky, ktoré obalíme v maku.

Zo surovín pripravíme cca 30 guľôčok
Príprava: 40 minút

Mozartove gule 

_MG_0162

100 g mandlí
štipka soli
1 lyžička strúhanej pomarančovej kôry
4 lyžice sirupu z agáve
80 g pistácií
kakao alebo surové kakaové bôby na obalenie

Mandle a pistácie namočíme  do vody na 1 hodinu, každé do osobitného hrnca, a potom zlejeme. Najprv pripravíme marcipán − 80 g mandlí rozmixujeme so štipkou soli, polovicou strúhanej pomarančovej kôry a 2 lyžicami sirupu z agáve na pevnejšiu hmotu. Vytvarujeme guľu a uložíme ju do chladničky. Potom rozmixujeme zvyšok mandlí s pistáciami, štipkou soli, pomarančovou kôrou a sirupom z agáve na pevnejšiu hmotu. Premiesime, vytvarujeme guľu a uložíme do chladničky asi na 15 minút. Z marcipánovej hmoty vytvarujeme guľôčky. Z pistáciovej hmoty vytvarujeme placky, ktorými marcipánové guľôčky obalíme. Nakoniec guľôčky obalíme v kakau alebo drvených kakaových bôboch.

Zo surovín pripravíme cca 25 guľôčok
Príprava: 45 minút (plus namočenie 1 hodina a odležanie hmoty 15 minút)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články